ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΙΛΙΟΥΝΤΑΙ;

 

territori catala

Τι είναι η καταλανική γλώσσα και που μιλιέται;

Τα καταλανικά είναι μία λατινογενής γλώσσα του δυτικού κλάδου. Παρουσιάζει δύο κύριες διαλέκτους: τα ανατολικά καταλανικά (català oriental) και τα δυτικά καταλανικά (català occidental), οι οποίες εμπεριέχουν λεξικές, φωνητικές και γραμματικές διαφορές. Η καταλανική γλώσσα στη Βαλένσια ονομάζεται Βαλενσιανική για ιστορικούς λόγους. Μιλιέται σε τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη: Ανδόρρα, Ισπανία (Καταλονία, Βαλένσια, Βαλεαρίδες, Αραγονία και Μούρθια), Γαλλία (Καταλονία του Βορρά) και Ιταλία (η πόλη του Αλγκέρο στο νησί της Σαρδηνίας) καλύπτοντας μία έκταση των 68.000 τμ.
Σε αυτές τις περιοχές κατοικούν 13 εκατομμύρια άτομα -τα περισσότερα στην Ισπανία- από τα οποία 10 εκατομμύρια μιλούν καταλανικά.

 

Καταλανόφονοι και περιοχές
Η καταλανική γλώσσα, όπως τα σουηδικά, τα ελληνικά και τα πορτογαλικά της Ευρώπης είναι μία μέση γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που τη μιλούν.
Στην Ισπανία, το 41% του πληθυσμό μένει σε αυτόνομες κοινότητες, στις οποίες μιλιέται πάρα πάνω από μία επίσημη γλώσσα (είτε καταλανικά, είτε βασκικά ή γαλικιακά) και σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων (29%) μένει σε περιοχές όπου η ντοπιολαλιά είναι τα καταλανικά. Στην Κοιλαδα ντ'Αράν (la Val d'Aran), στη βορειοανατολικά πλευρά της Καταλονίας, είναι επίσημη και η οξιτανική γλώσσα ή aranès. Το 95% των πολιτών της Καταλονίας, των Βαλεαρίδων Νήσων και της Ανδόρρα καταλαβαίνουν τα καταλανικά, ενώ στη Βαλένσια τα καταλαβαίνουν το 80% του πληθυσμού.


Η καταλανική γλώσσα στις μέρες μας
• Είναι η δέκατη τέταρτη πιο ομιλούμενη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Είναι επίσημη γλώσσα σε ένα κράτος (Ανδόρρα) και σε τρεις ισπανικές αυτόνομες κοινότητες μαζί με τα ισπανικά (Καταλονία, Βαλένσια και Βαλεαρίδες Νήσοι).
• Μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και είναι παρούσα σε όλα τα μέσα επικοινωνίας των καταλόφωνων περιοχών.
• Η λογοτεχνία της συνδυάζει την παράδοση και την ζωτικότητα, καθώς επίσης τον πλούσιο πολιτισμό.
• Είναι μία γλώσσα εντελώς κωδικοποιημένη, τυποποιημένη και με κανόνες με πλήρης ακαδημαϊκή συναίνεση.
• Είναι η όγδοη γλώσσα στο Διαδίκτυο.

 

territori catala

Infografia de la Generalitat de Catalunya de Juliol de 2012

Ακριβής μετάφραση από κείμενο του Institut Ramon Llull