ΔΙΑΛΕΞΗ «ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ AL-ÁNDALUS»

ΤΟ «ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ» ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

«LO ESPAÑOL» EN CONTACTO CON OTRAS CULTURAS

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00
Σας περιμένουμε στην διάλεξη:

Ομιλητές:
Γκαμάλ Αλ-Ταχίρ, ιστορικός και καθηγητής αραβικής,
Νίκος Πρατσίνης και Στέλλα Δούκα, μεταφραστές
Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Αραβικού Πολιτισμού (ΚΕΜΕΑΠ)

Η ποίηση δε σταμάτησε ποτέ να καλλιεργείται στην αραβοκρατούμενη, Ισπανία από την εισβολή των Αράβων στην Ιβηρική (711 μ.Χ.), περνώντας από την περίοδο πολιτιστικής ακμής του Χαλιφάτου της Κόρδοβας (10ο – 11ο αιώνα), και μέχρι και την κατάληψη της Γρανάδας από τους Καθολικούς Βασιλείς (1492). Στα αραβικά αλλά και σε άλλες γλώσσες που συνυπήρχαν στην Ιβηρική. Στα αραβικά όμως έδωσε σαφώς τα πιο λαμπρά της δείγματα, αναπτύσσοντας το περίφημο προϊσλαμικό αραβικό είδος της κασίντα και δημιουργώντας και άλλα είδη (μουασάχα, ζατζάλ κλπ).
Θέματα: ο έρωτας, θείος και ανθρώπινος σε όλες του τις εκφάνσεις και με όλα τα παρεπόμενά του, η φύση, η ιστορία και ο στοχασμός πάνω στην ανθρώπινη μοίρα. Με λυρισμό, με χιούμορ, ειρωνεία, στοχαστική διάθεση.
Στην εκδήλωση παρουσιασθεί σύντομα η αραβική ποίηση του Al-Andalus και θα αναγνωσθούν ποιήματα στα αραβικά καις τα ελληνικά. Κι ακόμη θα ακουστούν κάποια μελοποιημένα ποιήματα –η αραβική ποίηση του Al-Andalus, δεν έπαψε να εμπνέει τους μουσικούς, τότε και τώρα, από το Μαγκρέμπ μέχρι το Λίβανο (π.χ. τη Φεϊρούζ).

Θα ακολουθήσει συζήτηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας.