YURI DE GORTARI, EDMUNDO ESCAMILLA ΗΜΕΡΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ!

Ο ΓΙΟΥΡΙ ΔΕ ΓΟΡΤΑΡΙ ΚΑΙ Ο ΕΔΜΟΥΝΤΟ ΕΣΚΑΜΙΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
YURI DE GORTARI Y EDMUNDO ESCAMILLA EN ATENAS PARA EL
DÍA NACIONAL DE LA GASTRONOMÍA MEXICANA
Στις 16 Νοεμβρίου του 2010, η μεξικανική κουζίνα ανακηρύχθηκε άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO, για το λόγο δε αυτό η εν λόγω ημερομηνία επιλέχθηκε για να εορτάζεται ως Εθνική Ημέρα της Μεξικανικής Γαστρονομίας.
Τι καλύτερος τρόπος από το να εορταστεί αυτή η ημερομηνία στην Αθήνα με την παρουσία των θαυμάσιων εκπροσώπων της μεξικανικής κουζίνας, του σεφ Yuri de Gortari και του ιστορικού γαστρονομίας Edmundo Escamilla με δύο δραστηριότητες:
ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 20.00 ΣΤΟ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟ:
ΠΕΜΠΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 17.00 ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ LE MONDE:
Χωνευτήρι γεύσεων
Η ποικιλία που χαρακτηρίζει τις τοπικές κουζίνες του Μεξικού είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ο πρώτος πολιτισμός του Μεξικού, ο πολιτισμός των Ολμέκων, ο οποίος εμφανίστηκε περί το 2500 π.Χ., είναι ένας πολιτισμός που ως προς την αρχαιότητά του μπορεί να παραβληθεί με τον πολιτισμό της αρχαίας Κρήτης.
Το πρώτο εδώδιμο φυτό που εξημερώθηκε στη Μεσοαμερική, το 5000 π.Χ. περίπου, ήταν το καλαμπόκι. Ο πολιτισμός των Ολμέκων επινόησε τη διαδικασία της nixtamalization, δηλαδή του βρασίματος του καλαμποκιού μαζί με ασβέστη, όχι μόνο για να μαλακώσει ο σπόρος αλλά και για την καλύτερη εκμετάλλευση των θρεπτικών συστατικών του από τον οργανισμό. Παράλληλα με την καλλιέργεια του καλαμποκιού εμφανίστηκε και η μίλπα (milpa), το χωράφι όπου έχουμε την πολυκαλλιέργεια καλαμποκιού, φασολιού, πιπεριάς και κολοκύθας, τα τέσσερα φυτά που αποτελούν τις βάσεις της διατροφής στο Μεξικό εδώ και 3000 χρόνια.
Το Μεξικό βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως ως προς τη βιοποικιλότητα, λόγω της ύπαρξης πολλών ειδών κλίματος και εδάφους, πράγμα που επιτρέπει μεγάλη ποικιλία συστατικών στην κουζίνα μας. Πέρα από τον πολιτισμό των Ολμέκων, το Μεξικό είναι το λίκνο του πολιτισμού τω Μάγια, των Σαποτέκων, του Τεοτιουάκαν, των Τολτέκων, των Τοτονάκα, λαών που, παρά τον εκχριστιανισμό τους, έχουν διατηρήσει τη γλώσσα και μεγάλο μέρος των παραδόσεών τους. Για το λόγο αυτό οι τοπικές κουζίνες συνολικά του Μεξικού, μαζί την κινεζική κουζίνα, είναι οι δυο κουζίνες με τη μεγαλύτερη ποικιλία στον κόσμο. Επιπλέον, στο Μεξικό, σε αντίθεση με άλλες χώρες, επιβιώνουν τα τελετουργικά της σποράς, της συγκομιδής και του μαγειρέματος των συστατικών, και η κουζίνα εξακολουθεί ακόμα να είναι γιορτή και ιεροτελεστία και να έχει μεγάλη ποικιλία, πράγμα που την καθιστά ένα πραγματικό χωνευτήρι γεύσεων.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ YURI DE GORTARI ΚΑΙ EDMUNDO ESCAMILLA
To 1990, o Yuri de Gortari Kraus και ο Edmundo Escamilla Solίs άνοιξαν το εστιατόριο “La Bombilla” – «Ο Γλόμπος», σημαίνει το όνομά του-, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 2000. Από το 1990 ασχολούνται με την έρευνα και τη διατήρηση της μεξικανικής γαστρονομίας, από ιστορική και πολιτιστική σκοπιά, δημιουργώντας το concept της ιστορικής διάλεξης με παράλληλη γευσιγνωσία. Πρόκειται μια δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται ανεξάρτητα από όλες τις υπόλοιπες.
Το 2007, ως αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας και διάδοσης των πορισμάτων της έρευνάς τους, ιδρύουν τη Σχολή Μεξικανικής Γαστρονομίας, Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού, μια σχολή εξειδικευμένη στην Μεξικανική Κουζίνα, η οποία είναι μοναδική του είδους της στο Μεξικό.
Έχουν συγγράψει από κοινού οχτώ βιβλία και έχουν δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, στο Μεξικό και αλλού.
Από το 2002 η Σχολή Μεξικανικής Γαστρονομίας, Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο του Μεξικού πραγματοποιούν τους κύκλους διαλέξεων παράλληλα με γευσιγνωσία με τον τίτλο Γεύσεις από την Ιστορία, στο «Φρούριο του Τσαπουλτεπέκ», στην Πόλη τουΜεξικού.
Εδώ και εννιά χρόνια συμμετέχουν σε διαλέξεις ιστορικού περιεχομένου παράλληλα με γευσιγνωσία, στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Μπαρόκ», του Μουσείου της Γουαδαλούπε, που είναι η δεύτερη σημαντικότερη πινακοθήκη της πατρίδας τους και βρίσκεται στο Σακατέκας.
Έχουν πραγματοποιήσει ιστορικές-γευσιγνωστικές εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους πολιτισμού όπως το Πολιτιστικό Κέντρο Santo Domingo της Οαχάκα, το Μουσείο της Γουαδαλούπε, στο Σακατέκας, το Μουσείο Καλών Τεχνών, στην Τολούκα, ενώ έχουν διδάξει και σε κύκλους μαθημάτων επαγγελματικής κατάρτισης καθηγητών της προπαρασκευαστικής σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM).
Έχουν οργανώσει εκδηλώσεις και έχουν διδάξει σε κύκλους μαθημάτων στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας της Ισπανίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Conde Duque και το Μουσείο της Αμερικής, στη Μαδρίτη, στο El Carmen de la Victoria, του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, στο Palazzo de Parte Güelfa, στη Φλωρεντία, στο University of Houston, στο Conrad Hilton Hotel and Restaurant Management School, μεταξύ άλλων. Καθώς επίσης και σε διάφορες πόλεις του Μεξικού αλλά και εκτός αυτού: Ισπανία, Αυστρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Αργεντινή, Βολιβία, Καναδά, Κολομβία, ΗΠΑ, Παραγουάη, Περού, Βενεζουέλα, Σιγκαπούρη και Αυστραλία.
Η Βασιλική Ακαδημία Γαστρονομίας της Ισπανία και η Αδελφότητα της Καλοφαγίας της Ισπανίας τους έχουν απονείμει το Εθνικό Βραβείο Γαστρονομίας δύο φορές, το 2003 και το 2009, στην Ισπανία.
Η “Asociaciόn Euro-Toques” (http://www.euro-toques.es/), μια Ένωση Σεφ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους έχει απονείμει το μετάλλιο της αξίας για το έργο που έχουν πραγματοποιήσει στο πεδίο της διάδοσης της μεξικανικής γαστρονομίας.
Υπήρξαν συνδιοργανωτές και συντονιστές του Πρώτου Συνεδρίου Παραδοσιακής Κουζίνας της Ισπανόφωνης Αμερικής: Πολιτιστική Κληρονομιά των Λαών, από κοινού με τη Γενική Διεύθυνση Λαϊκών Πολιτισμών της CONACULTA (Eθνικού Συμβουλίου του Μεξικού για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες) και του Εθνικού Πειραματικού Πανεπιστημίου του Γιαρακούι, της Βενεζουέλας, το οποίο έλαβε χώρα στην Πόλη του Μεξικού, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μεξικανικής Γαστρονομίας, τον Αύγουστο του 2009, με τη συμμετοχή οκτώ χωρών.
Από τον Ιούνιο του 2009 μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, συμμετείχαν όλες τις Κυριακές στην εκπομπή “La Hora Nacional” (Η Ώρα του Έθνους), που μεταδίδεται από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της εθνικής μεξικανικής ραδιοφωνίας, με θέμα: «Η Ιστορία του Μεξικού μέσα από τη γαστρονομία».
Από το Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2013, στο CANAL ONCE TV, τους Εθνικού Πολυτεχνικού Ινστιτούτου, παρουσίαζαν μια εκπομπή στο πρόγραμμα της πρωινής ζώνης, που είχε τον τίτλο “Εl Comal que marca las Horas” (To «κομάλ» που δείχνει την ώρα). Το Comal είναι κάτι ανάμεσα σε πλάκα και πολύ αβαθές τηγάνι με χοντρό πάτο, εκ των ων ουκ άνευ μαγειρικών σκευών της παραδοσιακής μεξικανικής κουζίνας (Youtube “El Comal que Marca las Horas”).
Aπό to 2012 μέχρι σήμερα έχουν μια εβδομαδιαία εκπομπή στο Ραδιόφωνο της Μαδρίτης, στην Ισπανία, με το τίτλο “México Crisol de Fogones” (Μεξικό –Xψνευτήρι Μαγειρικών Παραδόσεων), στα πλαίσια του προγράμματος GastoRadio, εκπομπή που μεταδίδεται τις Δευτέρες στο διαδικτυακό ραδιόφωνο και από το ραδιοφωνικό σταθμό Gastro Radio 102,1 με τον τίτλο “Con Vocaciόn Culinaria” (Mε Κλίση στη Μαγειρική) FM, της Μαδρίτης.
O Υuri de Gortari διευθύνει το πρόγραμμα “En la Cocina Tradicional Mexicana” (Η Μεξικανική Παραδοσιακή Κουζίνα), στο μπλογκ “Tu Cocina” (Η Κουζίνα σου). Στην Βarra Matutina del Canal ONCE TV (Πρωινή Ζώνη του Canal ONCE TV).
———————————–
@yuriyedmundo
Facebook Yuri de Gortari
Web της Σχολής ESGAMEX. ESCUELA DE GASTRONOMÍA MEXICANA Historia, arte y cultura
Facebook της Σχολής
———————————–
En 1990, Yuri de Gortari Krauss y Edmundo Escamilla Solís, fundaron el restaurante “La Bombilla”, el cual funcionó hasta el año 2000. Se han dado a la tarea desde 1990 de preservar e investigar sobre la gastronomía mexicana, desde un punto de vista histórico y cultural, creando el concepto de charlas históricas con degustación. Labor que realizan de manera independiente.
En el año de 2007 como resultado de años de investigación y difusión, fundan la Escuela de Gastronomía Mexicana, historia, arte y cultura, escuela especializada en Cocina Mexicana única en México.
Son coautores de ocho libros y han publicado artículos en diversos periódicos y revistas, de México y del extranjero.
Desde el año 2002 han realizado de manera conjunta, la Escuela de Gastronomía Mexicana, Historia, Arte y Cultura, y el Museo Nacional de Historia, “Castillo de Chapultepec”, Los Sabores de la Historia, ciclos de charlas con degustación.
Desde hace nueve años participan con charlas históricas con degustación, dentro del marco del “Festival Barroco”, del Museo de Guadalupe, Zacatecas. Segunda pinacoteca en importancia de México.
Han realizado eventos histórico gastronómicos en diversos espacios culturales como el Centro Cultural Santo Domingo de Oaxaca, el Museo de Guadalupe, en Zacatecas, en el Museo de Bellas Artes de Toluca, han impartido cursos de capacitación a profesores de las preparatorias de la UNAM. Han realizado eventos y cursos en el Museo Nacional de Antropología de España, en el Centro Cultural Conde Duque y El Museo de América, en Madrid, El Carmen de la Victoria, de la Universidad de Granada, en el Palazzo de Parte Guelfa en Florencia, Italia. En la University of Houston, dentro del Conrad Hilton Hotel and Restaurante Management School, entre muchos otros; y en diversas ciudades de México y en el extranjero; España, Austria, Croacia, Grecia, Hungría, Italia, República Checa, Argentina, Bolivia, Canadá, Colombia, Estados Unidos, Paraguay, Perú, Venezuela, Singapur y Australia
La Real Academia Española de Gastronomía y la Cofradía de la Buena Mesa de España, les ha otorgado el Premio Nacional de Gastronomía en dos ocasiones, 2003 y 2009, en España.
La “Asociación Euro-Toques”, Asociación de Chefs de la Unidad Económica Europea, les ha entregado la medalla al mérito por la labor realizada en la difusión que hacen de la gastronomía mexicana.
Fueron coorganizadores y coordinadores del Primer Congreso Iberoamericano de Cocina Tradicional: Patrimonio Cultural de los Pueblos, conjuntamente con la Dirección General de Culturas Populares del CONACULTA y la Universidad Nacional Experimental del Yaracuy, Venezuela, realizado en la ciudad de México, en las instalaciones de la Escuela de Gastronomía Mexicana, en agosto del 2009, con la participación de ocho países.
@yuriyedmundo
Facebook Yuri de Gortari
Yuri y Edmundo
ESGAMEX. ESCUELA DE GASTRONOMÍA MEXICANA
Historia, arte y cultura
http://hagamospais.mx/
Facebook: https://www.facebook.com/esgamex/